Статии от различни специалисти на тема японска хранителна добавка – имуномодулатор AHCC, екстракт от гъбата Шийтаке и нейното положително влияние върху имунната система на човека.

* АНСС: Една особено забележителна гъба ( The Patient’s Guide to AHCC from Dr.Philipa Cheetham,MD,Deborah Mitchell and Dan Lifton)

Откъс от книгата “ The Patient,s Guide to AHCC “ написана в съавторство от д-р Филипа Читам , Дебора Мичел и Дан  Лифтън

Превод от английски език   гл. 1 стр.от 11 до 14

АНСС: Една особено забележителна гъба

Внимание: ако потърсите АНСС в книга за гъби , няма да го намерите. АНСС не е сорт или вид гъба, а уникално съединение, получено при хибридизацията на няколко подвида гъби. Следва кратко описание на раждането на АНСС.

Раждането на един забележителен гъбен продукт
Първият компонент на АНСС са гъбите шийтаке, които имат богата история на лечебни сили. Следващата съставка са няколко хибрида от фунги тип Basidiomycеta.
След това колонията се култивира още 45 до 60 дни. Полученият продукт преминава през поредица от патентовани стъпки, които включват култивиране, ензимно дезинтегриране, стерилизиране, концентрация и студено изсушаване – всички те са разработени във Факултета по фармацевтични науки на Токийския университет от д-р Тошихико Окамото заедно с изследователи от японската фирма Amino Up Co., Ltd. Крайният резултат от този производствен процес, внимателно контролиран от компютър, е функционалната хранителна добавка АНСС – продукт с впечатляващи и увеличаващи се доказателства за ефективност и безупречен профил на безопасност (вж. повече за безопасността на стр. 63).
Една специална част от производствения процес е когато ензимите разграждат нутриентите  до форма, която се усвоява по-добре от организма. В резултат на този процес се получава АНСС, който е с много по-ниска молекулна маса (5000 далтона) в сравнение с други гъбни екстракти, чиято средна маса е 100000 далтона или повече. Тази ниска молекулна маса е уникална характеристика на АНСС. Ниската молекулна маса позволява на организма да се възползва оптимално от компонентите на АНСС. Така например белите кръвни телца на имунната система имат лесен достъп до съставките на АНСС и могат да ги използват за засилване на защитните сили на организма и за борба с туморите. Какви са тези нутриенти?

АНСС: Много повече от гъбен продукт
Химичният състав на АНСС включва: въглехидрати (44%), мазнини (37,3%), белтъци (7,2%), витамини В1, В2 и В3 (ниацин) (по 0,3% всеки), фибри, минерали (по 4,5% всеки, натрий и калий) и вода (1,3%) (стойностите са приблизителни). Повечето въглехидрати са полизахариди – сложни въглехидрати, образувани чрез свързването на различни монозахариди, които включват захари, като глюкоза и фруктоза. „Тайната” на действието на АНСС в организма се крие основно в неговите въглехидрати и по-конкретно в полизахаридите, известни като алфа-глюкани и бета-глюкани.
Простете ни, ако тук навлизаме в малко повече технически подробности, но обяснението на алфа-глюканите и бета-глюканите може да ви помогне да придобиете по-добра представа защо АНСС е много повече от фунги. Първо, полизахаридите са активните съставки на много лечебни храни и добавки, направени от гъби и растения. Първичните полизахариди в други здравословни храни на гъбена основа са бета-глюканите. Думите „алфа” и „бета” се отнасят за видовете връзки на всеки глюкан със захарните (глюкозните) молекули.
Главните полизахариди в АНСС са ацетилираният алфа-глюкан (по-точно алфа-1,4-глюкан) и в по-малка степен бета-глюканите. Наличието на ацетилиран алфа-глюкан прави АНСС уникален и особено ефективен. Думата „ацетилиран” означава добавяне на ацетилова група (СН3СО-) към глюкан. Това се случва по време на дългия култивационен процес, който е част от производството на АНСС. Ацетилираният алфа-глюкан има молекулна маса от 5000 далтона, докато бета-глюканите са с много по-висока маса и поради това е по-трудно за организма да ги асимилира и усвои. Това не означава, че бета-глюканите в АНСС не са полезни; те със сигурност имат положително въздействие върху имунната система, като стимулират чревния тракт – полза, която понякога се нарича „чревен имунитет”.

Ацетилираните алфа-глюкани обаче са най-важният и уникалният компонент на АНСС. Те въздействат директно върху имунната система, след като бъдат асимилирани и усвоени от организма. Много учени са изследвали действията и функциите на алфа-глюканите в сравнение с бета-глюканите, включително един екип в Звеното за изследване на рака към патологичното поделение на Катедрата по медицина, Университет Хокайдо в Сапоро, Япония. Изследователите разделят всеки компонент на АНСС на такива с висока молекулна маса (напр. бета-глюкани) и ниска молекулна маса (напр. алфа-глюкани) и проучват техния ефект върху мишки, носители на ракови клетки.
Когато учените изследват раковите клетки в мишките, които са приели компоненти на АНСС с висока молекулна маса спрямо тези с ниска молекулна маса, те забелязват, че се индуцират определени клетки на имунната система, наречени интерлевкин-12 и тумор некротизиращ фактор алфа (полезни имунни клетки, които ще обсъдим по-подробно в следващата глава). Индукцията на интерлевкин-12 обаче е най-силна, когато се дават компоненти с ниска молекулна маса. Експертите знаят също, че полизахаридите на АНСС с ниска молекулна маса са ефективни основно за подобряване на производствените способности на елементите на имунната система, които имат силно имуностимулиращо действие. С други думи, бета-глюканите с висока молекулна маса са ефективни, но алфа-глюканите с ниска молекулна маса ги превъзхождат.

„Радикални” идеи за инфекции и болести
Какво е болестта? Ако лекарят ви постави диагноза за сърдечно заболяване, вие автоматично приемате, че имате проблем със сърцето и че лекарят ви лекува вашето сърце. По подобен начин, ако имате доброкачествена хиперплазия на простатата – заболяване, което се характеризира с увеличена простатна жлеза, вие имате проблем с конкретната жлеза и ви предписват лечебен план за вашата простата. Логично, нали? Да, но не задължително.
В последно време експерти от областта на конвенционалната медицина проучват идеята, че някои здравословни състояния засягат целия организъм, макар да изглежда, че засягат само сърцето, белите дробове, простатата или друг орган или част от тялото. Това е една по-холистична и всеобхватна гледна точка за болестта и здравето и лансира идеята, че след като имунната система присъства навсякъде и засяга целия организъм, като по този начин може да окаже влияние върху дейността на всеки орган и система от органи, логично е да се засили имунната система, за да се бори, предотвратява и/или лекува широк спектър от здравословни проблеми.
В едно изследване, публикувано през 2000 г. в Biotherapy, д-р Кацуаки Уно – изследовател на рака и онколог, който използва АНСС при своите раково болни пациенти, посочва, че за да се развият раковите клетки в тумор, те се нуждаят от определена среда или „болестно състояние”, което е резултат от влошаване на имунната система. Той заявява, че „ракът е аномалия на имунитета, която води до възникване на болести – той е имунно заболяване”.
Тази идея може да се стори радикална на някои хора, но се радва на засилено внимание и подкрепящи доказателства. В същата статия Уно също обяснява: „Много специалисти осъзнаха, че аномалиите на имунитета играят фундаментална роля за влошаването на „болестите, свързани с начина на живот” – състояния, при които системата е претоварена, като атеросклероза и високо кръвно налягане, диабет и други състояния”.
С други думи, ако вашата имунна система е отслабена и се бори поради какъвто и да е брой причини, вариращи от стрес, през лошо хранене до токсини от околната среда, тя осигурява плодородна среда за развитие на заболяване. Тук не говорим просто за нахлуване на болестотворни бактерии и други микроорганизми, което може да доведе до обикновена настинка, грип или хепатит, а за хронични заболявания, които обикновено не се свързват с инфекции, като сърдечно заболяване, диабет и артрит.
Това е другата част от „радикалната” идея: учените установиха вероятна връзка между микроорганизмите и хроничните заболявания, за които преди не се е вярвяло, че са причинени от инфекции. Всъщност изследователите направиха връзка между микроорганизмите и атеросклерозата, ревматоидния артрит, поликистозните яйчници, някои форми на рак, дуоденалната язва, диабета, сърдечните заболявания, болестта на Алцхаймер, различни психични разстройства и други.
Следователно концепцията за засилване и поддържане на имунната система с функционална хранителна добавка като АНСС е приемлива, тъй като (както ще научите по-нататък в тази книга) изследванията показват, че АНСС има способността да засили, повиши и подобри отговора на имунната система към елементи, които може да навредят на организма. Силата на имунната система е ключът и вратата към физическото и умственото здраве.

Видео материали за AHCC

Вашите въпроси

Можете да задавате, използвайки формата "задайте въпрос за ансс". Д-р Петрова и екипът на фирма Шмидт ООД ще отговори на всеки от вас персонално. Въпросите и отговорите ще бъдат публикувани на тази секция, запазвайки вашата анонимност.

fff

Задайте въпрос за AHCC
    captcha