Статии от различни специалисти на тема японска хранителна добавка – имуномодулатор AHCC, екстракт от гъбата Шийтаке и нейното положително влияние върху имунната система на човека.

*Д-р Кохей Хомма , Ph.D., R&D Division, Amino Up Chemical Co.,Ltd

1.Бихте ли ни разказали повече за компанията Amino  Ltd?
• Amino Up е биотехнологична компания, която произвежда хранителни добавки и функционални хранителни съставки произхождащи от природата. Заобиколени от естествената природна среда, в Сапоро, нашите фабрики са идеалното място за разработване на природни съединения, които могат да допринесат за здравето на хората.
• Всички наши продукти са нови биологично активни вещества, подкрепени с научни доказателства, като всички са патентовани. За компанията( в отдела за клинични изследвания) работят 16 изследователи, 9 от тях са с докторска степен. Всички те работят в широк спектър от области, като например химия, биология, селско стопанство, фармация и медицина. В допълнение бих искал да отбележа, че ние извършваме съвместни изследвания с над 80 институти по целия свят.
• Ние вярваме, че предлагайки нашите продукти помагаме на хората и даваме своя принос в общественото развития. Затова ние сме глобално ориентирана компания.
• През септември 2011 г., ние открихме нашите нови фабрики, които са примери за екологични сгради с 70 характеристики, имащи за цел насърчаване на опазването на екосистемите, намаляване на емисиите на CO2 наполовина, намаление на консумацията на енергия чрез повишаване на използването на естествена енергия.
2.AHCC е уникално откритие, направени от вашата компания, когато, как и от кого е станало това?
AHCC е разработен през 1987 г. Благодарение на сътрудничеството между Amino Up и група от изследователи в Университета на Токио.
При откриването на AHCC, ние намерихме, най-добрият подвид на гъбите basidiomycete и успяхме да ги култивираме при специални условия. Благодарение на уникалната технология културата basidiomycete повишава НК клетъчната активност.

3.Вашата фирма влага много в клинични изследвания на продуктите си. Ние знаем, че вашата компания си сътрудничи с редица университети и болници по целия свят. Бихте ли ни разказали за основните насоки на тези проучвания за AHCC?

AHCC е изследван в редица водещи университети и изследователски центрове по света. Amino Up извършва съвместни изследвания с много водещи университети и лечебни заведения в Япония и по света като:Университета на Осака , Националния университет на Сеул, Университета на Калифорния-Дейвис, Харвардския университет, Йейлския университет и MD Anderson –онкологичен център.
AHCC се препоръчва от стотици лекари и е предмет на многобройни книги и рецензирани научни статий. Изследванията на AHCC се правят в ин витро проучвания, проучвания при животни и хора по време на клинични изследвания. Предмет на проучванията са да се разкрие механизма на действие, ефикасността при различни модели на клинично проучване, синергичен ефект от комбинации и проучвания за сравнение с други продукти. Всички тези изследвания имат за цел да подкрепят с научни изследвания AHCC и в крайна сметка водят до повече продажби.

4.Има ли нежелани странични ефекти след употребата на AHCC, който са докладвани от тези проучвания.
Безопасността на AHCC е доказано от следните тестове.
– Обратната мутация тест и микроядрен тест (GLP проучване)
– Единична доза през устата проучване за токсичност при плъхове (GLP проучване)
– 90 дневно многократно перорално проучване за токсичност при плъхове (не-GLP проучване)
-Първа фаза клинично проучване за безопасност (2 седмици)

И резултатите са публикувани в документите по-долу.
【Basic】Genotoxicity and subchronic toxicity evaluation of AHCC. Fujii, H. et al. Regul Toxicol Pharmacol. 2010 Oct 14
【Clinical】A Phase I study of the safety of the nutritional supplement, AHCC in healthy volunteers. Walshe, T. et al. J Nutr Sci Vitaminol. 2007 Dec;53(6):536-9.

И още факти в допълнение към тези проучвания за безопасност. AHCC е смес от гъби с дълга история на консумация от човека. Не са наблюдавани и не са били докладвани нежелани странични ефекти на AHCC от въвеждането му на пазара през 1989 година.

5.В Сапоро всяка година вашата компания прави международен симпозиум, посветен на AHCC. Ние знаем, че това е среща на учени от цял свят. Какво споделиха те тази година? Какво ново за AHCC?
Лекари, учени и експерти в нашата област ежегодно се събират от 1994 г. на Международен конгрес по храненето и интегративна медицина, за да представят резултатите от научните изследвания и да обменят новите открития за нашите продукти. През 2011 имахме над 500 гости от 19 различни страни и региони. Конгресът е официално подкрепен от бюро по икономика, търговия и индустрия на Хокайдо. Всяка година се увеличава броя на докладите от клиничните изследвания върху ефекта на AHCC при различни клинични приложения. Това дава възможност и помага на лекарите да разберат как по ефективно да се прилага AHCC за нуждите на пациентите им.
Имаше много нови теми и проучвания за AHCC тази година, като: намаляване на щетите от радиация (животински модел на проучване), HPV (човешки папилома вирус, проучване на животински модел), и рак на гърдата (клинично проучване).
Нещо повече, един лекар опитва AHCC на пациенти с различни видове вирусни заболявания като хепатит C, токсичен хепатит, полиневропатия, синдром на Sjögren, амиотрофична латерална склероза, рак на гърдата, и алкохолна цироза.Също така имаше нови съобщения за приложение на AHCC при някои случаи на възпалителни чревни заболявания (IBD) и атопичен дерматит.

6.AHCC е продукт, който има за цел да помогне на имунната система на човека в това отношение, за кои групи от пациенти е най-подходящ AHCC?
AHCC е добре известен със своята ефективност имуномодулатор. Затова се препоръчва при пациенти с увредена имунна система, а също и при здрави хора, които биха искали да засилят имунната си система за предотвратяване на инфекции.
AHCC се използва най-вече от пациентите с рак, защото има силни доказателства в областта на онкологията като: удължаване на преживяемостта, подкрепа на химиотерапията, намаляване на страничните ефекти и подобрение на качество на живот по време на химиотерапия.

7.Трябва да се припомни, че AHCC е подходяща и за здрави хора с цел профилактика. Разкажете ни повече за това.
Тъй като AHCC е продукт който подпомага имунитета той е подходящ и за здрави хора, с цел предотвратяване на болести и инфекции.
Има данни от клинични проучвания, показващи, че AHCC увеличава броя на дендритните клетки и Т-клетки и при здрави индивиди.

8.Можете ли да ни опишете накратко производство на AHCC в Amino up  – Сапоро и какви международни стандарти използвате?
Фабриките на Amino Up винаги са отговаряли на най-високите световни стандарти. Ние имаме получени ISO 9001:2008 за управление на качеството и ISO 22000: 2005 за безопасността на храните. Производството на всяка партида от AHCC започва от малък мащаб, клетъчна култура в течна среда. Обемът на култура постепенно се увеличава в 15 метров генератор, така че да може да се възпроизвежда оригиналната клетка, без всякакво замърсяване.

9.Д-р Homma Вие бяхте наскоро в България. Какви са вашите впечатления от това посещение?
В Япония България е известна с две неща. Първото е най-известното и широко консумирано в Япония кисело мляко. Името на марката е „България“. То е много вкусно и хората в Япония го обичат. Второто е много популярния български сумо борец. В Япония той се нарича „Koto Oshu“. Неговото оригинално име е Калоян Стефанов Махлянов.
Това посещение в България ми беше първото . Аз съм много впечатлен от гостоприемство и приятелство на българския народ. Със сигурност бих искал да посетя България отново съвсем скоро.

 

Видео материали за AHCC

Вашите въпроси

Можете да задавате, използвайки формата "задайте въпрос за ансс". Д-р Петрова и екипът на фирма Шмидт ООД ще отговори на всеки от вас персонално. Въпросите и отговорите ще бъдат публикувани на тази секция, запазвайки вашата анонимност.

fff

Задайте въпрос за AHCC
    captcha