Статии от различни специалисти на тема японска хранителна добавка – имуномодулатор AHCC, екстракт от гъбата Шийтаке и нейното положително влияние върху имунната система на човека.

*Бачи Д., Ф. Лау, Д. Гош. „Биотехнологията във фунционалните храни и нутрацевтици“

Bagchi D., F. C. Lau, D. K. Ghosh. Biotechnology in Finctional Foods and Nutraceuticals. CRC Press, Taylor& Francis Group, New York, 2010
(Бачи Д., Ф. Лау, Д. Гош. Биотехнологията във фунционалните храни и нутрацевтици)

Глава 3 на книгата е посветена на основните клинични проучвания за АНСС.
В проучване, проведено от Министерството на здравеопазването, труда и благополучието на Япония, АНСС е сред най-често използваните здравословни храни от японските онкологични пациенти (Hyodo et al. 2005). В тази статия са обобщени експерименталните резултати от употребата на АНСС при лечение на различни заболявания, включително онкологични и хепатит, като допълващо или подпомагащо средство.

Производствен процес

При производствения процес на АНСС се отглеждат във водна среда и се култивират в 15 тонни ферментатори. В хода на ферментацията се продуцират захаролитични ензими, като протеаза. След ферментационните процеси АНСС се отделя от сместа, концентрира, пречиства, стерилизира и изсушава при охлаждане.

Състав и структура на ингредиентите
Съставът на АНСС е представен на Таблица 2. АНСС съдържа карбохидрати, които главно са полизахариди. В субстанциите, получени от базидомицес физиологично активната субстанция е бета-глюкан. АНСС се различава съществено от останалите гъби по това, че съдържа само 0,2% бета-глюкан и е обогатен с алфа-глюкан. Допълнително съдържа и алфа-1,4-глюкан с частично ацетилирани две хидроксилни групи, които също се считат за активни ингредиенти. Счита се, че тази съставка се получава в процеса на ензимна модификация.

Таблица 2. Общи ингредиенти и концентрация на бета-глюкан
АНСС замразен сух екстракт (%) Агарикус Агарикус (%) Шийтаке Лентинула
Протеини 13.1 40-45 19.3
Мазнини 2.2 3-4 3.7
Карбохидрати 71.2 38-45 59.2
Фибри 2.1 6-8 10
Пепелно съдържание 8.9 5-7 3.9
Бета-глюкан 0.2 11.4 3.5
Източник: Hosokawa M., Yamasaki M., Kamiyama Y. 2003 Basic and clinical situation of AHCC, 1st Edition, pp 7-15, Tokyo, Life science Co, Ltd

Видео материали за AHCC

Вашите въпроси

Можете да задавате, използвайки формата "задайте въпрос за ансс". Д-р Петрова и екипът на фирма Шмидт ООД ще отговори на всеки от вас персонално. Въпросите и отговорите ще бъдат публикувани на тази секция, запазвайки вашата анонимност.

fff

Задайте въпрос за AHCC
    captcha