Статии от различни специалисти на тема японска хранителна добавка – имуномодулатор AHCC, екстракт от гъбата Шийтаке и нейното положително влияние върху имунната система на човека.

*AHCC- в помощ на имунната система

Аdvertisement feature

Иновацията на една компания привлече интереса  към лечебния потенциал  на гъбите

  Д-р Кохей Хомма , изпълнителен старши директор на Amino Up и  Кентаро Китадате, президент и главен оперативен директор на AminoUp

В продължение на хиляди години народите  по света са използвали благотворното въздействие на гъбите върху имунната система на човека. Известният гръцки лекар Хипократ е сред онези, които идентифицират гъбата, наречена също “копитна гъба” или Fomes fomentarius, като вид, който може да намали възпалението.

Днес има голям интерес към използването на хранителни добавки  за подпомагане на имунната система с цел подобряване на общественото здраве особено на фона на бързото  застаряване на населението в  Япония. А храните, за които се твърди, че имат специфични физиологични ползи, са постоянно във фокуса на  изследователите, които  се стремят да потвърдят  тяхната  ефикасност чрез клинични изпитвания.

УЧЕНИТЕ В СВЕТА РАБОТЯТ ЗА НАМИРАНЕ НА  НАЧИНИ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ЧОВЕШКИЯ ИМУНИТЕТ

Една добавка, която се изследва и произвежда от AminoUp, биотехнологична компания от град  Сапоро, Япония, съдържа патентован екстракт от гъбни култури под името AHCC®. Тя дава на имунната система естествен тласък. Понастоящем различните ефекти на AHCC® са изследвани многократно, а резултатите са обект на повече от 100 научни публикации.

Кентаро Китадате, президент и главен оперативен директор на AminoUp  вярва, че AHCC® има потенциала да подкрепи здравето на застаряващото население.

„Нашият подход е да изследваме нови възможности , криещи се в  природата , с помощта на които да  индуцираме  потенциала, който имаме в тялото си и да разкрием вродената сила притежавана от всички живи същества“, казва той.

ИНОВАЦИЯ ЗА ИМУНИТЕТ

Нашата имунна система има съществено значение за  здравето ни , предпазвайки ни от патогени, като вируси, бактерии и токсини. С напредването на възрастта имунната ни система става все по-слаба. За да помогнат на застаряващото население, учени по целия свят работят за намиране на  начини за подобряване на човешкия имунитет.

AminoUp работи за подобряване на човешкия имунитет повече от 35 години. Подходът му е прост: да се подобрят естествените характеристики  на храните, които влияят положително върху  човешкото здраве.

„В традиционната китайска медицина гъбите се използват за модифициране на имунитета“, казва д-р Кохей Хома, изпълнителен старши директор на AminoUp. „Усилията на нашите са насочени към установяване на различните  имунологични ползи от гъбите.“

Водещата добавка на AminoUp, AHCC®, се появява на пазара през 1987 г. след оценка на повече от 100 различни вида гъби и систематично бива тествана за оптимизиране на нейното  производство.

Произведена от клетки на гъби шийтаке и бавно култивирана с уникален микс от хранителни вещества в продължение на близо два месеца, AHCC® се състои от комбинация от предимно полизахариди, големи захарни полимери. Тези полизахариди, които изследователите

от AminoUp представиха  в European Journal of Nutrition, стимулират  специфични рецептори, разположени в човешките имунни клетки в червата, позволявайки им да  разпознават чужди патогени като вируси и бактерии.

„AHCC® е в състояние да модулира и подобри редица неспецифични имунни функции в тялото ни , позволявайки на имунната система да открие и противодейства на редица рискови фактори“, казва д-р  Хома.

ТЪРСЕНЕ НА РАЗЛИЧНИ НАЧИНИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА HPV

Едно от обещаващите приложения на AHCC® е неговият потенциал като хранителна добавка, която помага на имунната система да се бори с  човешки папиломен вирус (HPV). Често срещаната инфекция сHPV,особено с  персистиращите специфични, високорискови видове HPV,  може да доведе до рак на маточната шийка. Това е един от най-често срещаните видове рак, засягащ жените по света днес. В Япония от началото на 90-те години  честотата на рака на маточната шийка и смъртността нараства.

„Въпреки че имаме ваксини срещу HPV, почти няма лечение за съществуващите високорискови типове“, казва Хома. Изследване върху мишки, ръководено от д-р Джудит А. Смит в Медицинския център на университета в Тексас в Медицинското училище в Хюстън Макгавърн и спонсорирано от AminoUp, разкри, че AHCC® може да помогне за изчистване на HPV вирусна инфекция в клетъчни линии на рак на маточната шийка.

Същият екип проведе предварително клинично проучване върху 10 жени, инфектирани с персистиращ високорисков HPV, което даде окуражаващи резултати, и доведе до по-голямо клинично изпитване. Сега Д-р Смит провежда спонсорирано от NIH фондове , двойно сляпо, плацебо контролирано проучване върху 50 жени с персистираща високорискова HPV  инфекция, а резултатите се очаква да бъдат публикувани в 2021 г.

ГЛОБАЛНА ВИЗИЯ

AminoUp финансира лабораторни проучвания върху мишки, които допълнително разкриха, че AHCC® е ефективен при активиране на имунните клетки срещу вируса на нилската треска, грипа и птичия грип. Клиничното проучване , публикувано в Nutrition Research ,предполага, че допълнителният прием на AHCC® може да повиши титъра на антителата, когато се прилага по време на ваксинация срещу грип В.

Днес AminoUp започна сътрудничество с Медицинския клон на Университета в Тексас, за да се направи оценка дали AHCC® може да помогне в глобалните усилия за борбата с вируса SARS-CoV-2 чрез подпомагане на имунната система. Към момента в тази насока има голям  интерес с цел откриване на алтернативни подходи за поддържане на имунната система.

„Това  изследване се провежда  с помощта на модулиране на имунната система  на мишки. Мишките ще бъдат заразени с вируса на SARS-CoV-2 и ние ще изследваме изменението на смъртността и други параметри с и без прилагането  на AHCC®“, казва д-р Хома.

Той вярва, че си струва да се проучи потенциала на AHCC® да помогне за някои от другите значими здравни предизвикателства в света, включително нарастващия проблем с антибиотичната резистентност.

Например, „супербубчета“, бактерии, които са устойчиви на всички налични антибиотици, се очаква да бъдат отговорни за повече смъртни случаи, отколкото такива причинени рак до 2050 г., според изследване , поръчано от правителството на Великобритания. Д-р Хома казва, че AHCC® може да подпомогне имунна система, за да може тялото да се бори по-добре с инфекцията и потенциално  да спомогне за намаляване на употребата на силни антибиотици.

„AHCC® индуцира естествената ни защита, така че не се преминава през различните механизми на антибиотичното лечение. Следователно резистентността не трябва да бъде проблем“, казва  д-р  Хома.

Визията в бъдещето на AminoUp е  AHCC® да се превърне в  ежедневна хранителна добавка за поддържане на имунната система, популярна във всяко домакинство.  В момента AHCC® се доставя на около 150 000 души в 40 страни по света и търсенето нараства.

„Може просто да сме малка компания в Япония“, казва д-р Хома. „Но  влагаме сериозни усилия по отношение на иновациите.“ ■

______________________________________________________________

  • PR материал , публикуван в списание Nature , 17 dec 2020 ,
  • https://www.nature.com/articles/d42473-020-00414-3

 

 

Видео материали за AHCC

Вашите въпроси

Можете да задавате, използвайки формата "задайте въпрос за ансс". Д-р Петрова и екипът на фирма Шмидт ООД ще отговори на всеки от вас персонално. Въпросите и отговорите ще бъдат публикувани на тази секция, запазвайки вашата анонимност.

fff

Задайте въпрос за AHCC
    captcha