Здравият човешки организъм е изложен на непрекъснато вредно влияние на различни фактори, които го заобикалят. Такива фактори са: непрекъснатия стрес на който са изложени хората в наши дни,  различни вируси и бактерии, вредни вещества от храната, радиационни лъчи, различни канцерогени( вещества, които могат да предизвикат рак) и много други.

Имунната система има задачата да предпазва организма от тези вредни влияния  и да пречи в организма да се появят различни заболявания.  За съжаление в различни периоди имунната система отслабва. Много често, човешкият организъм се справя успешно с  определена вирусна или бактериална инфекция, но непосредствено след нея се появава следваща, с която имунната система се справя много по-трудно. Тя започва да реагира по-бавно, неправилно или дори въобще не реагира  на появило се заболяване.  Безпорно установено е, че редица заболявания при хората от нашето съвремие са резултат на отслабена имунна система.

Настинка , грип и други инфекции
( 3 –та част от обобщеното проучване на американските учени Д-р Филипа Читам MD , Дебора Митчел и Дан Лифтън , базирано върху 25 клинични доклада )  “ The Patient’s Guide to AHCC“ chapter 3 , p.25-33

Трудно ще намерите някой, който да не е преболедувал инфекциозна болест. Да сте хващали настинка наскоро? Значи сте имали инфекциозна болест. Грип? Разбира се. Да не споменаваме пневмония, инфекции на пикочните пътища, гъбични инфекции и много други. Ако имате близък, който работи на щат в клиника или друго лечебно заведение, най-вероятно се тревожите от разпространението на МРСА (метицилин резистентен стафилококус ауреус) или други антибиотично-резистентни инфекции. Случаи на западнонилски вирус се появяват всяка година в почти всеки щат, а заплахата от птичи грип все още съществува. Един от най-добрите начини да защитите себе си и семейството си от тези и други инфекциозни болести е като подсилите имунната си система с АНСС.

Борба с инфекциите

Стандартният подход към убиването на микроби в дома и други среди, както и в нашия организъм, е да ги елиминираме – прекомерната употреба на антибактериални сапуни, спрейове и други антибактериални продукти, както и прекаленото предписване на антибиотици. Този фанатичен подход към борбата с микробите и предотвратяване на инфекции за съжаление отвърна на удара, тъй като сега сме принудени да се борим със „супер микроби” – бактерии, които са станали резистентни на антибиотиците, разработени, за да ги атакуват и унищожат.

Предвид неефективността на антибиотиците, да не споменаваме и факта, че са свързани със странични ефекти и може да ви направят податливи на още повече инфекции, много хора се обръщат към природните алтернативи. Сред най-разпространените хранителни и билкови добавки, които хората приемат, за да подсилят имунната си система в опит да се предпазят или да излекуват инфекциите, са витамин С, ехинацея, чесън, женшен и др. (вж. стр. 64). Най-общо тези добавки не са щателно проучени в тяхната реакция към инфекциозни болести, а резултатите от проведените изследвания са смесени и често противоречиви констатации.

АНСС е пространно проучен и предлага начин за подпомагане борбата с  инфекциите от фронтовата линия: изграждане, засилване и поддържане на имунната система чрез активиране на специфични имунни клетки, като NK-клетки и др., и подобряване на действието им. Нека да разгледаме по-широко разпространените инфекции, които реагират на АНСС, и изследванията, подкрепящи използването на АНСС за подпомагане на  борбата с инфекциозните болести.

Настинка и грип

В началото на списъка с инфекциозни болести стоят обикновената настинка и грипът. Националният институт по алергии и инфекциозни болести посочва, че според някои изчисления хората в САЩ страдат от един милиард настинки годишно. Децата обикновено страдат най-много, тъй като те преболедуват средно шест до десет настинки годишно, докато възрастните обикновено се разболяват от два до четири пъти, като възрастните над 60 години страдат от настинки най-рядко (но не и най-малко от други инфекции, които ще обсъдим по-нататък). Въпреки че възрастните хора се разболяват от настинка по-малко, възстановяването им често е по-трудно и отнема по-дълго време.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), до 20% от американците се разболяват от грип всяка година. Докато грипът със сигурност нарушава ритъма на живот на милиони хора, като ги кара да се чувстват твърде болни, за да могат да ходят на работа или на училище, за някои хора той има много по-сериозни последствия. CDC отчита, че над 200000 души биват хоспитализирани поради грип всяка година, а около 36000 умират. С появата на птичия грип и свинския грип (H1N1) през последните години думата „грип” придоби ново, по-страшно значение за много хора, особено за малките деца, бременните жени, възрастните хора и всички, чиято имунна система вече е компрометирана.

Изследванията

Налице е голяма нужда от надеждно и мощно средство за засилване на имунната система с цел предпазване от обикновената настинка и грипа. Провеждани са и продължават да се провеждат изследвания, които доказват ефикасността на АНСС. Едно от първите проучвания в тази сфера е проведено в Университета Дрексел във Филаделфия и е докладвано в JournalofNutrition през 2006 г. Изследователите са използвали две групи мишки: група, заразена само с грип тип А (H1N1) (контролна група) и група, на която е прилаган АНСС (един грам на кг телесно тегло на ден) в продължение на една седмица, преди да бъдат заразени с грип, както и в хода на инфекцията.

Изследователите установяват, че мишките, третирани с АНСС, са с увеличена преживяемост, понижена тежест на симптомите и по-кратък възстановителен период, след като са били заразени, в сравнение с контролната група мишки. По-конкретно употребата на АНСС е намалила смъртността от 25% на 5%.

Освен това изследователите установяват, че употребата на АНСС е повишила активността на NK-клетките в белите дробове един ден след заразяването и в слезката два дни след заразяването. Такава бърза и повишена активност означава, че АНСС е улеснил изчистването на вируса от организма. Също така мишките, третирани с АНСС, са запазили телесното си тегло по време на заразата в сравнение с контролната група, което е индикация, че третираните мишки са преболедували заболяването по-леко. Авторите на изследването заключават, че употребата на хранително биоактивно вещество като АНСС „може да е път към подобряване на имунната реакция към първичната грипна зараза”.

В други две изследвания учените разглеждат ефективността на АНСС при мишки, заразени с вируса на птичия грип H5N1. В изследване, публикувано в JapaneseJournalofComplementaryandAlternativeMedicine, контролната група мишки е била заразена с вируса, докато на другата група са давали ежедневно АНСС в продължение на седем дни, преди да бъдат заразени със сто пъти повече от 50-процентната летална доза на грипния вирус H5N1. Всички контролни мишки умират до 11-ия ден след заразяването, докато 30% от мишките, третирани с АНСС, все още са били живи 28 дни след заразяването.

Във второто изследване учените следват същия протокол, но този път сравняват ефектите само на АНСС спрямо ефектите само на ваксината срещу H5N1, както и комбинацията от АНСС и противогрипната ваксина взети заедно. При мишките, на които е приложена само ваксината срещу H5N1, около 80% преживяват заразата. За сравнение, 100% от мишките, приели ваксината и АНСС заедно, преживяват.

Когато разгледаме резултатите от тези две изследвания на птичия грип, установяваме, че АНСС осигурява известна защита срещу вируса, но комбинацията от АНСС и ваксината изглежда е по-ефективна.

Идеята да се комбинира АНСС с противогрипната ваксина впоследствие е изпитана при едно малко двойно сляпо плацебо-контролирано изследване върху хора. Всичките 29 участника в проучването приемат противогрипната ваксина и в продължение на две седмици след ваксинирането половината от тях приемат ежедневно по 3000 мг АНСС, докато другата половина приема плацебо. От всички участници са взети кръвни проби в деня на ваксинирането и две седмици по-късно.

Постваксиналните кръвни проби на лицата, приели АНСС, показват завишени нива на имунни клетки, включително Т-клетки (особено цитотоксични клетки) и вид NK-клетки, които произвеждат цитоксини като реакция на противогрипната ваксина. Тази засилена реакция се наблюдава най-ясно при хора на възраст над 60 години, които са изложени на по-висок риск от усложнения вследствие на грип. Резултатите от това изследване карат авторите да отбележат следното: „Това предполага, че краткосрочният прием на АНСС може да е добра терапевтична интервенция за поддържане или повишаване на имунния отговор на противогрипната ваксина при здрави изследвани лица”.

Въпреки че все още няма проведени изследвания, които да проучат влиянието на АНСС върху обикновената настинка, способността на АНСС да засилва действието на NK-клетките скоро след заразяването, както е демонстрирано в едно изследване на грип, предполага, че то ще се окаже полезно. Налице са и убедителни доказателства в резултатите на още много изследвания на действието на АНСС срещу други заразни заболявания, както е посочено на стр. 29-34.

 Западнонилски вирус

Въпреки името си, западнонилският вирус може да засегне хора, които не живеят близо до р. Нил. В общи линии, ако там, където живеете, има комари, съществува възможност да хванете западнонилски вирус. През 2010 г. CDC посочва, че на агенцията са били докладвани приблизително 1000 случая на вируса, от които 41 смъртни случая. Трите щата, всеки от които е докладвал над 100 случая, са Аризона, Калифорния и Ню Йорк.

Приблизително един на 150 души, заразени със западнонилски вирус, развива сериозно заболяване със симптоми, включващи треска, главоболие, ступор, дизориентация, кома, тремори, конвулсии, вцепененост и парализа. Симптомите може да продължат няколко седмици, а неврологичното въздействие може да е постоянно. До 20% от заразените лица развиват по-умерени симптоми – треска, главоболие, болки в тялото, гадене, повръщане и подути жлези или обрив. Тези симптоми обикновено траят няколко дни, но дори здрави хора може да боледуват няколко седмици. Около 80% от хората, заразени със западнонилски вирус, не проявяват никакви симптоми.

Засега няма ваксини или лечение за предотвратяване или излекуване на този вирус. Но АНСС показва обещаващи резултати в борбата срещу това понякога фатално заболяване.

Например екип от учени в Колорадския щатски университет оценява способността на АНСС да повиши резистентността при излагане на западнонилския вирус. Те използват мишия модел, като на една група мишки се прилагат 600 мг/кг АНСС през ден в продължение на една седмица, преди да бъдат заразени с летална доза западнонилски вирус. На първия и третия ден след заразяването мишките отново получават АНСС. Мишките от контролната група получават плацебо и смъртоносната доза.

Един месец по-късно кръвните изследвания на животните показват, че АНСС е повишил производството на антитела срещу западнонилския вирус при третираните мишки. Като цяло мишките, третирани с АНСС, имат 19% по-малък вирусен товар от контролната група мишки и два пъти по-голяма преживяемост след леталната доза: 54% от третираните мишки са били все още живи, в сравнение с 21% от контролната група. Авторите, които публикуват своята работа в JournalofNutrition, докладват, че „хранителното добавяне на АНСС може да е потенциално имунотерапевтично за населението, податливо на западнонилския вирус”.

АНСС и бактериални инфекции със „супер микроби”

Въпреки че в някои случаи използването на антибиотици може да е полезно, прекалената употреба на тези лекарства е довела до появата на антибиотично-резистентни щамове бактерии – „супер микроби”. Това означава, че когато клиницистите се натъкнат на пациенти с бактериална инфекция, причинена от микроорганизми, резистентни на антибиотиците, които някога са били ефективни, те и техните пациенти са изправени пред предизвикателство в лечението, което твърде често може да доведе до сериозни усложнения и дори смърт.

Така например инфекциите с Pseudomonasaeruginosa, които са често срещани при хора с компрометирана имунна система, причиняват смърт при половината лица, които развиват тази опортюнистична инфекция (опортюнистична инфекция се причинява от микроорганизми, които обикновено не причиняват заболяване, а само когато имунната система на лицето е била компрометирана и не може да се пребори с инфекцията).

Наред с P. aeruginosa, има още две опортюнистични инфекции, които е важно да бъдат разбрани и срещу които АНСС се е проявил като ефективен – МРСА и Klebsiellapneumonia.

Инфекции с Pseudomonasaeruginosa

 Pseudomonasaeruginosa е опортюнистична инфекция, която често засяга хора с компрометирана имунна система и рядко засяга некомпрометирани тъкани. Когато обаче засегне тъкани, P. aeruginosaе безпощадна – причинява инфекции на пикочните пътища, на дихателните пътища, дерматит, ушни инфекции, ендокардит, менингит, мозъчни абсцеси, инфекции на меките тъкани, на кости и стави, стомашно-чревни инфекции, бактериемия и други системни инфекции. С висок риск от развитие на инфекции с P. aeruginosaса хора със СПИН, рак, тежки изгаряния или кистична фиброза. Смъртността при пациенти, хоспитализирани с тези състояния, е около 50%.

Pseudomonasима репутацията на резистентна на антибиотици. Малкото антибиотици, които са ефективни срещу бактерията, са флуорокинолоните, гентамицинът и имипенемът, но и те не могат да убият всички щамове. Изглежда най-тежко засегнати от инфекции с P. aeruginosa са пациенти с кистична фиброза, тъй като почти всички те в крайна сметка хващат щам, който е толкова резистентен на антибиотици, че не може да бъдат излекувани успешно.

АНСС се е доказал като ефективен срещу P. aeruginosa в едно изследване, проведено в Медицинския факултет на Университета Тейкьо в Япония. Изследователите оценяват ефекта на различни дози АНСС, инжектирани или приложени орално на имунокомпрометирани мишки, и установяват, че гъбната съставка защитава мишките от летално инфектиране с P. aeruginosa.

По-конкретно мишките, инжектирани с 500 мг/кг АНСС, преживяват средно 14 дни след като са заразени с P. aeruginosa, в сравнение с едва три дни при контролната група (нетретирани) мишки. Оралното приложение на АНСС дава същия резултат, като шест от осемте мишки, третирани с 1000 мг/кг АНСС, преживяват 14 дни в сравнение със само три дни при контролната група.

МРСА

Друга инфекция, пораждаща безпокойство у мнозина, е МРСА. Това е вид стафилококова бактериална инфекция, която е резистентна на определени антибиотици, наречени бета-лактами, които включват метицилин, оксацилин, пеницилин и амоксицилин. Повечето МРСА инфекции сред общото население засягат кожата. В лечебни заведения, като клиники и болници, инфекциите обикновено са по-тежки или потенциално животозастрашаващи. CDC посочва, че през 2005 г. около 94360 души са развили МРСА и че повече от 18000 души са починали. Ефикасността на АНСС е изпитана върху мишки, на които са приложени орални и инжекционни дози от съставката. Мишките, третирани с АНСС, преживяват значително по-дълго време след приема на леталната доза МРСА от мишките, получили плацебо.

Инфекции с Klebsiellapneumonia

Klebsiellapneumonia е сред най-честите грам-негативни бактерии, с които се срещат здравните специалисти по света. Често се открива в болници, където обикновено причинява инфекции на пикочните пътища, нозокомиална пневмония (пневмония, която се развива в резултат от лечение в болница или друго лечебно заведение) и интраабдоминални инфекции. Хората, изложени на най-голям риск от развиване на инфекция с K. pneumonia, включват всеки, който използва вентилатор или който има интравенозен катетър, както и пациенти, подложени на продължителен курс на антибиотично лечение. Здравите хора рядко хващат инфекции с Klebsiella.

Няколко изследвания са проучили въздействието на АНСС върху резистентността към инфекция с K. pneumonia, като резултатите от тях са обещаващи. В изследване, публикувано в JournalofAppliedPhysiology, учените избират миши модел, който често се използва в условия на космически полети (напр. провесване), тъй като условията на космическите полети нарушават имунната функция. Учените прилагат АНСС на мишките една седмица преди да бъдат заразени с K. pneumonia и да бъдат провесени, както и през 10-дневния период на провесване. Мишките, получили АНСС, са с намалена смъртност, по-дълга преживяемост и повишена способност да изчистят смъртоносните бактерии от своите организми в сравнение с контролните мишки, които не са получили АНСС.

Друго изследване оценява колко ефикасен може да е АНСС за предотвратяване на инфекции на оперативни рани, причинени от K. pneumonia при миши модел. 28-те третирани мишки в изследването приемат орална доза АНСС ежедневно в продължение на осем дни преди и през времето, в което са заразени с K. pneumonia. Контролна група от 28 мишки е получила плацебо и също е заразена с бактерията. Мишките, третирани с АНСС, преживяват по-дълго време от контролната група: 15% от контролните и 55% от третираните мишки са били живи след 15 дни. Мишките, третирани с АНСС, изчистват инфекцията много по-ефективно от контролната група мишки. Това навежда учените на мисълта, че АНСС може да е полезен за изчистване на бактерии от пациенти, подложени на хирургични процедури. Най-новото изследване на ефекта на АНСС върху K. pneumonia е публикувано в AmericanJournalofSurgery. Учените установяват, че мишките, третирани с АНСС, които са заразени с бактерията, са успели напълно да изчистят микроорганизмите шест дни след заразяването. Освен това изследователите докладват, че нивата на важни клетки на имунната система – IL-12, IL-16 и TNF-a – достигат своя пик по-рано при групата на АНСС, отколкото при контролната група. Тези констатации ги карат да заключат, че АНСС изглежда причинява ранна стимулация на имунната система, което води до ефективно изчистване на болестотворните бактерии и по този начин до по-бързо възстановяване.

АНСС се бори с гъбичните инфекции

Гъбичките Candidaса най-често срещаните гъбични патогени, които може да засегнат хората. Тези гъбички са високо опортюнистични и са отговорни за редица инфекции, които може да варират от умерени до смъртоносни. Много жени са запознати с кандидиазиса – гъбичната инфекция, причинена от Candidaalbicans, тъй като тя причинява силно дразнеща вагинална гъбична инфекция. Свръхрастежът на C. albicans може да зарази и други части на тялото, най-често устата, храносмилателния тракт и кръвния поток. Когато стигне до кръвта, може да причини системни инфекции, които може да доведат до органна недостатъчност и смърт.

Сред хората, изложени на най-голям риск от развиване на инфекция, свързана с Candida, са тези, чиято имунна система е компрометирана от ХИВ/СПИН, диабет, скорошна операция, тежка травма, бъбречна недостатъчност или трансплантация на орган или костен мозък; всеки, който приема антибиотици или кортикостероиди; хора, подложени на химиотерапия, лъчетерапия, хемодиализа, парентерална хипералиментация, катетъризация или продължителна хоспитализация.

Изследователи от Медицинския факултет на Университета Тейкьо оценяват употребата на АНСС при имунокомпрометирани мишки, заразени с Candida. На една група мишки са приложени 1000 мг/кг АНСС орално или 500 мг/кг АНСС чрез инжектиране в продължение на четири дни преди да бъдат заразени с Candida, докато друга група мишки не получават АНСС. В рамките на една седмица от заразяването с Candida всички мишки от контролната групи умират, докато 80% от мишките, на които е инжектиран АНСС, преживяват 28 дни. Орално приложеният АНСС също удължава съществено времето на преживяване. Когато изследователите преглеждат бъбреците на мишките три дни след заразяването, те установяват, че животните, третирани с АНСС, имат един процент от количеството гъбички на контролните мишки.

Обобщение

Показахме, че АНСС се е доказал като мощно средство за подпомагане на борната с най-различни инфекции. Тъй като резултатите от едно изследване установяват, че комбинирането на АНСС с противогрипна ваксина подобрява изхода на заболяването, в момента се провеждат изследвания за определяне на ролята, която АНСС може да играе като превантивна мярка през грипния сезон и така да се превърне във важен фактор, помагащ на хората от всички възрасти да избегнат усложненията от грипа. Предвид тези констатации и репутацията на АНСС на силно безопасно средство (вж. стр. 63), логично е да се обмисли добяването на АНСС към хранителния режим за подсилване на имунната система.